Een motor koop je natuurlijk niet zomaar. Wanneer je een tweedehands motor wilt kopen moet je extra goed opletten zodat je achteraf niet voor nare verassingen komt te staan. In deze blogpost geef ik een aantal tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een motor.

 

1: Bedenk voor je zoekt naar een motor eerst wat voor type en merk je wilt hebben. Denk hier grondig over na en stel een budget voor jezelf vast. Wil je lange afstanden afleggen? Of wil je juist lekker gaan stunten? Belangrijk om van te voren vast te stellen.

2: Zoeken op het internet. Op internet zijn veel websites, zoals Marktplaats en BikeNet, waar je tweedehands motoren kunt kopen.  Zorg dat je echt alles weet van de motor die je wilt aanschaffen. Het is van belang dat je goed weet welke specificaties de motor heeft en hoe de motor in elkaar zit. Vraag ook eens aan andere die de motor hebben wat de pluspunten en de minpunten zijn en bekijk de gemiddelde tweedehands prijs van de motor. Als een advertentie te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook zo!

3: Heb je een advertentie gevonden die bevalt? Lees goed wat er bij staat en bekijk de foto’s. Zorg dat je hierna met de eigenaar kunt bellen, alvorens je gaat kijken. Telefonisch kun je al veel uitvragen en de eigenaar wat laten vertellen over de motor en de reden van verkoop. Vraag ook naar de staat van onderhoud en of dit gedaan is door een dealer. Vraag ook of de eigenaar hier nog papieren van heeft.

4: Tevreden over het telefonische gesprek? Maak een afspraak om de motor te bekijken en te keuren.  Maak een lijstje met alle vragen die je wilt stellen. Voor veel mensen is het prettig om iemand mee te nemen. Samen zie je vaak meer en kun je meerdere vragen stellen. Controleer hierna de gehele motor. Controleer bijvoorbeeld het motorblok en kijk kritisch naar sporen van lekkage, slijtage en roest. Bekijk alle schades zoals deukjes of krasjes en check de lichten.

5: Trek je motorkleding aan en maak een testrit!  Test onder andere of de motor direct goed start, hoe de motor aanvoelt en of het stuur goed werkt. Test ook de remmen en de veren. Belangrijk is dat je je prettig en veilig voelt op de motor.

6: Onderhandel over de prijs. Vraag altijd naar de minimumprijs van de verkoper. Vaak zakt een verkoper direct al iets in de prijs. Geef hierna aan welke minpunten je hebt gevonden en wat je voor de motor wilt betalen. Tot een prijs gekomen? Schrijf de motor over en ga lekker de weg op!Motor kopen